domingo, 26 de febrero de 2012

El mètode Montessori


¿Què es el mètode Montessori?

El mètode Montessori és una forma diferent de veure l'educació. Busca que el nen o nena pugui treure a llum totes les seves potencialitats a través de la interacció amb un ambient preparat, ric en materials, infraestructura, afecte i respecte. En aquest ambient, el nen i la nena tenen la possibilitat de seguir un procés individual guiat amb professionals especialitzats.
El mètode, és congruent amb les troballes científiques actuals, especialment de la neurociencia, la que assenyala que entre els 0 i 6 anys els éssers humans formen les estructures cerebrals fonamentals on se sustentarà el futur progrés intel·lectual i emocional.

En aquest model educatiu, el desenvolupament d'aprenentatges no té límits. Els nens i nenes poden aprendre tot quant vulguin, desitgin i necessitin de manera dinàmica, entretinguda i sempre des d'un element essencial que és la pròpia motivació.
L'ambient per la seva conformació, potencia totes les àrees del desenvolupament: les ciències, les matemàtiques, el llenguatge, l'art, el desenvolupament motor, entre uns altres. Però al seu torn, en igual importància són part del fonament educatiu, la convivència amb els altres, les habilitats socials, el desenvolupament de l'autoestima, els hàbits d'ordre, perseverança, concentració, amor pel treball, autonomia, lideratge, entre molts més.

Aquesta proposta educativa, a part dels inqüestionables abastos a nivell cognitiu, és com ho digués la mateixa Doctora Montessori: “una educació per a la vida”.


Algunes preguntes freqüents sobre el mètode Montessori

No és el mètode Montessori massa rígid? 
Molta gent pensa que "el mètode Montessori és un sistema en el qual els nens fan el que volen". Gens més lluny de la realitat. A les escoles Montessori, la llibertat és molt important, però per conquistar-la els nens han de treballar de forma independent.

No hi ha massa llibertat i una manca de la disciplina en una classe Montessori?
Dins de l'ambient preparat, els nens són lliures de triar els seus propis materials i activitats, canviar d'activitats, asseure's en les cadires, agenollar-se en les mantes etc, sempre que la seva seguretat no estigui implicada i sempre que respectin els drets dels altres. "El nen ha d'estar lliure" va dir la Dra. Montessori.

Com és l'ambient?
És un ambient preparat artificialment igual que tots els ambients. Els mobles estan adaptats als nens, la guia ordena el material en les estanterias i mostra als nens individualment i en grups petits com utilitzar-los.


No hay comentarios:

Publicar un comentario