martes, 29 de mayo de 2012

LA SÍNDROME D'ASPERGER

La síndrome de Asperger és un trastorn sever del desenvolupament que comporta una alteració neurobiológicament determinada en el processament de la informació. Les persones afectades tenen un aspecte i intel·ligència normal o fins i tot superior a la mitjana. Presenten un estil cognitiu particular i freqüentment, habilitats especials en àrees restringides.

La síndrome de Asperger es manifesta de diferent forma en cada individu però tots tenen en comú les dificultats per a la interacció social, especialment amb persones de la seva mateixa edat, alteracions dels patrons de comunicació no-verbal, interessos restringits, inflexibilitat cognitiva i comportamental, dificultats per a l'abstracció de conceptes, coherència central feble en benefici del processament dels detalls, interpretació literal del llenguatge, dificultats en les funcions executives i de planificació, la interpretació dels sentiments i emocions aliens i propis.

Suposa una discapacitat per entendre el món social, que dóna origen a comportaments socials inadequats proporcionant-los a ells i els seus familiars problemes en tots els àmbits. Els dèficits socials estan presents en aspectes del llenguatge tals com a dificultats en el ritme de conversa i freqüentment alteració de la prosòdia (entonació, volum, timbre de veu, etc). Així mateix solen ser disfuncionales els patrons de contacte ocular, gestual, etc. En la majoria dels casos existeixen dificultats en la coordinació motora.

És un trastorn molt freqüent (de 3 a 7 per cada 1.000 nascuts vius), poc conegut entre la població general i fins i tot per molts professionals. Es troba enquadrat en els TEA o Trastorns de l'Espectre Autista, encara que per les seves competències intel·lectuals i lingüístiques es manté com una entitat diferenciada de l'autisme clàssic.

La F.A.I. representa al col·lectiu de famílies i afectats per S. de Asperger d'Espanya a través de les diferents associacions sense ànim de lucre els objectius del qual són: La difusió informativa, la detecció primerenca, el reconeixement dels drets educatius i assistencials dels afectats i les seves famílies, la inserció laboral dels adults, i en definitiva la integració social dels afectats respectant el seu neurodiversitat



A la Síndrome d'Asperger també se le li denomina síndrome del "planeta equivocat" perquè la gent amb aquest síndrome senten que són bastant normals. Os deixo algunes característiques:
-Socialment maldestre i difícil de manejar la seva relació amb altres nens/es i adults.
-Ingenu i crédul
-Sovint sense cosncència dels sentiments i intencions d'altres.
-Amb grans dificultats per portar i mantenir el ritme normal d'una conversació.
-S'altera facilment per cambis en rutines i transicions
-Literal llengüatge i comprensió.
-Molt sensible a sons forts, colors, llums, olors i sabors
-Fixació en un tema o objecte de que poden arribar a ser autèntics experts.
-Físicament maldestres en esports.
-Incapacitat per fer o mantenir amics de la seva edat.
-Memòria inusual per a detalls.
-S'altera fàcilment per canvis en rutines i transicions.


Per a més informació:
http://www.asperger.es/#.

No hay comentarios:

Publicar un comentario