sábado, 28 de enero de 2012

"El libro de los juegos"

El libro de los juegos de Alfonso X el sabio de Castilla


És una recopilació de 144 jocs i variants, dividits en tres grans grups, segons apareix reflectit en una història del preàmbul:

Escacs: “que solament depèn del *seso” Té petites diferències amb l'actual, però és bàsicament el mateix.
Daus: “que solament depenen de la fortuna”
Taules: Combinació de tots dos, barrejant estratègia i sort, com una versió primitiva del *Backgammon, i del marro o *Morris de nou homes.
Es donen variants exòtiques per a cada joc, com, per exemple, i només tractant-se d'escacs:


En taulers de 6×6, 8×8 i 12×12 (aquest amb peces tan estranyes com l'elefant o el rinoceront)
Per a dos jugadors o quatre (a la manera d'estacions de l'any)
Establint com s'ha d'apostar, etc…
Les regles estan ben explicades (pel que era la didàctica medieval) i qualsevol persona pot aprendre uns quants jocs en poc temps.
M'he adonat que l'única edició completa consultable online, fruit del treball de *Sonja M. *Musser està “404″ així que com jo la tenia en el disc dur, aquí ho *teneís per al vostre gaudi (6 Mb, avís). Està en anglès, la qual cosa fa preguntar-me perquè no existeix transcripció alguna en castellà.


D’on venim? Els fets de la vida sense falsedats i amb il·lustracions


Recomanat per a: nens i nenes d’entre 3 i 6 anys
Amb molta tendresa, aquest llibre aborda el tema de la reproducció, d’una forma amena i molt ben il·lustrada, dirigit pels més petits de la casa. Els autors aprofiten un meravellós text per introduir als infants a un tema tan essencial com aquest, i per donar resposta a la pregunta “què cal fer per tenir un fill?”

 Que hi ha dins?

Recomanat per a: nens i nenes d’entre 3 i 6 anys
Investigant l’interior de diverses coses, com per exemple una maleta, l’autora aprofita per donar resposta a què hi ha dins la panxa de la mare quan està embarassada. D’una forma amena i divertida, els més menuts comprendran què passa abans de tenir un bebè i què es necessita per crear una nova vida.


La mama va pondre un ou o com es fan els nens


Recomanat per a: nens i nenes d’entre 3 i 6 anys
Amb el present llibre, Cole aprofita per donar una explicació senzilla a la pregunta tan complicada com ho és “d’on venen els nens?”  L’autora relata el procés de l’embaràs d’una forma divertida i amena gràcies a les fantàstiques il·lustracions que presenta el llibre.

Els meus pares ja no son novios... Ara son amics


Recomanat per a: pares i mares, nens i nenes de 3 a 6 anys
Aquest llibre es una eina magnifica que servirà d'ajuda als pares en el moment d'explicar als fills, de la manera més natural possible, la seva separació.



No hay comentarios:

Publicar un comentario